Synnytyksen jälkeisen seksielämän aloitus

Synnytyksestä toipuminen ja kehon palautuminen ottavat aikansa. Hormonit vaikuttavat halukkuuteen ja limakalvojen kuntoon. Toipumista voi edesauttaa lantionpohjan lihasten harjoittelulla.

Lapsivuodeaikana naisen kehossa tapahtuu jälleen suuria hormonaalisia muutoksia. Ensin istukan tuottamien estrogeeni- ja progesteronihormonien määrä romahtaa. Imetyksen alkaessa prolaktiini ja oksitosiini nousevat merkittävään rooliin. Imetyksen aikana munasarjojen hormonitoiminta lamaantuu siten, että estrogeenitasot pysyvät matalina ja kuukautiset poissa jopa vuoden ajan, yleensä ainakin niin kauan, kun yöimetys jatkuu. Myös munasarjojen testosteronituotanto vähenee imetyksen aikana, mikä vaimentaa seksuaalista halukkuutta. Estrogeenin vähäinen määrä ohentaa emättimen limakalvoja ja tekee niistä herkästi aristavat ja verta vuotavat.

Raskausaikana kasvava kohtu painaa ja venyttää kudoksia, mikä altistaa gynekologisille laskeumille. Alatiesynnytys venyttää emätintä ja sen vieruskudoksia voimakkaasti, mutta emätin palautuu tästä venytyksestä yleensä jälkitarkastukseen mennessä (6–8 viikkoa synnytyksestä). Mikäli synnytyksessä on tullut vaurioita emättimeen tai välilihaan tai väliliha on jouduttu leikkaamaan eli on tehty episiotomia, toipuminen vie pidempään. Erityisesti välilihan leikkaamisen jälkeen perineumin alueella voi olla kipua viikkojen ajan. Synnytyksen jälkeen kestää noin 8–12 viikkoa ennen kuin emättimen ja klitoriksen seksuaalireaktiot, verekkyyden lisääntyminen, kostuminen ja laajentuminen ja orgasmin intensiivisyys palautuvat. Lue lisää synnytyksestä toipumisesta:

Lantionpohjan lihasten harjoittelu

Lantionpohjan lihasten jumppa on erityisen tärkeää ja suositeltavaa synnytyksen jälkeen. Säännöllinen harjoittelu paitsi ehkäisee virtsankarkailua ja laskeumia myös edistää oman kehon ja seksuaalireaktioiden tunnistamista. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset tukevat lantion elimiä ja lanneselkää sekä huolehtivat virtsan- ja ulosteenpidätyskyvystä. Lantionpohjan lihaksia voi alkaa aktivoimaan heti ensimmäisistä synnytyksen jälkeisistä päivistä lähtien.

Lantionpohjan lihakset sijaitsevat katseilta piilossa lantion sisällä. Lantionpohjan lihasten voima ja hallinta saattavat heikentyä muun muassa raskauden ja synnytyksen myötä. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset ovat voimakkaat ja niiden rentouttaminen onnistuu tarvittaessa. Ne toimivat yhteistyössä muiden lihasten kanssa ja aktivoituvat ponnistustilanteissa ennen pinnallisia lihaksia. Hyvän ryhdin hallinta ja yleiskunnosta huolehtiminen ovat tärkeitä kuntouttamista tukevia seikkoja. Lue lisää kuntoutumisesta raskauden ja synnytyksen jälkeen:

Milloin seksielämän voi aloittaa?

Hyvä ajankohta seksielämän aloittamiselle synnytyksen jälkeen on yksilöllinen. Yhdyntää voi kokeilla, kun välilihan ja emättimen alueen kivut ovat poissa. Suurimmalle osalle naisista ensimmäinen yhdyntä synnytyksen jälkeen on kivulias.

Erityisesti imettävien äitien on suositeltavaa käyttää liukuvoidetta sekä estrogeenivoidetta vahvistamaan kuivia ja ohuita limakalvoja ainakin siihen saakka, kun kuukautiskierto ja munasarjan hormonitoiminta palautuu.

Estrogeenipaikallishoidon voi aloittaa esimerkiksi käyttämällä voidetta viikon ajan joka ilta ja tämän jälkeen 2–3 kertaa viikossa. Toinen vaihtoehto on hormoniton, kosteuttavaa ainetta sisältävä emätinpuikko, joka kosteuttaa ja vahvistaa limakalvoa.

Milloin yhteys lääkäriin?

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, mikäli omahoito ei auta, esiintyy epäselvää veristä vuotoa tai jos oireet viittaavat tulehdukseen.

 

Kyllä

Päivitetty  13.11.2020