Virtsankarkailun hoito

Virtsankarkailun tyyppi vaikuttaa valittuun hoitomuotoon. Vastoin yleistä käsitystä kaikkea virtsankarkailua ei voida hoitaa leikkauksella. Virtsankarkailua ei aina saada täysin hoidettua.

Konservatiivisella hoidolla tarkoitetaan lääkkeetöntä hoitoa. Hoitokeinoja ovat juomistottumusten muuttaminen, elintapoihin vaikuttaminen, lantionpohjan ja rakon omatoiminen sekä ohjattu vahvistaminen ja erilaiset apuvälineet.​​

Lääkehoitoa käytetään pakkomuotoisen- tai sekamuotoisen karkailun hoitoon.

Ponnistustyyppiseen virtsankarkailuun käytetään myös leikkaushoitoa, mikäli lantionpohjalihasten harjoittamisella tai ylipainoisilla painon pudotuksella ei ole saatu virtsankarkailuun riittävästi apua. Leikkaushoito tapahtuu aina erikoissairaanhoidossa.

Haitarin otsikkotaso2
Konservatiivinen hoito

Uretrarengas

Uretrarengas asetetaan emättimeen ja se sulkee mekaanisesti virtsaputken painamalla sen kiinni emättimen seinämää vasten. Renkaasta saadaan apua ponnistuskarkailuun. Rengas poistetaan päivittäin. Renkaan käyttöön saa ohjauksen terveydenhuoltohenkilöstöltä.

Virtsarakon koulutus

Virtsarakon koulutuksella pyritään pidentämään virtsaamisvälejä ja vähentämään virtsaamiskertoja.

Pidentämällä virtsauskertojen välissä olevaa väliä, pyritään opettamaan virtsarakkoa odottamaan kauemmin ennen tyhjentämisen tarvetta. Virtsarakon koulutus vaatii kärsivällisyyttä, sillä usein yliaktiivinen rakko on kehittynyt pitkän ajan kuluessa.

Lääkehoito

Lääkityksellä pyritään rauhoittamaan rakkoa ja estämään rakon tahaton supistelu. Lääkehoidon aloituksen päättää aina lääkäri.

Leikkaushoito

TVT/ TVT-O leikkaus

Ponnistuskarkailua voidaan hoitaa tehokkaasti virtsaputken alle laitettavalla nauhalla. Pakkovirtsankarkailua ei tällä leikkaustavalla voida hoitaa.

Leikkaus tapahtuu tyypillisesti poliklinikalla paikallispuudutuksessa. Emättimen etuseinämään tulee pieni noin 1,5 senttimetrin mittainen viilto, jossa nauha viedään paikalleen erityisinstrumentilla ja tuodaan ulos joko häpyluun päältä (TVT) tai nivusista klitoriksen tasolta (TVT-O). Leikkauksen aikana rakko täytetään ja potilas yskii nauhan oikean kireyden aikaansaamiseksi.

Leikkaushoidon edellytyksenä on riittävä rakon tilavuus (yli 3 desilitraa) ja rakon riittävä tyhjentyminen. Hoidon tehon aikaansaamiseksi painorajoituksena on BMI < 35. Sekamuotoisessa karkailussa teho on puhdasta ponnistuskarkailua heikompi ja voi jopa pahentaa pakko-oireista karkailua.

Leikkauksen jälkeinen sairasloma on viisi vuorokautta. Tyypillisimmät leikkauskomplikaatiot ovat virtsatietulehdus ja leikkaushaavan tulehtuminen. Joskus harvoin leikkauksen jälkeen voi joutua katetroimaan, kunnes virtsaaminen alkaa sujua.

TVT-O; leikkaushoito; TVT; konservatiivinen hoito; hoito; lääkehoito; virtsankarkailu

Kyllä

Päivitetty  21.10.2020