Munasarjasyövän leikkaus

Munasarjasyöpäleikkaus koskee yleensä useita vatsaontelon elimiä levinneisyydestä johtuen.

Munasarjasyövän leikkaus on tavallisimmin avoleikkaus, joka tehdään nukutuksessa. Leikkauksen laajuus ja kesto riippuvat syöpäkudoksen levinneisyydestä vatsaontelon alueella. Jos kasvain on paikallinen, leikkauksessa yleensä poistetaan kohtu, munasarjat ja -torvet, vatsapaita sekä imusolmukkeita lonkkavaltimoiden sekä vatsa-aortan ympäriltä.

Tavallisimmin munasarjasyöpä havaitaan levinneessä vaiheessa, jolloin kasvainkudosta on koko vatsaontelon alueella. Tällöin kasvainkudoksen poisto vaatii edellisten toimenpiteiden lisäksi muita toimenpiteitä, tavallisimpia näistä ovat suolen osapoisto, vatsakalvon poisto ja pernan poisto. Paikallisen munasarjasyövän leikkaus kestää useita tunteja ja levinneen munasarjasyövän leikkaus koko päivän.

Joskus ensimmäinen leikkaus on vatsaontelon tähystys nukutuksessa, jolloin tarkoituksena on ottaa kudosnäytteitä ja arvioida taudin levinneisyyttä vatsaontelossa. Toimenpiteeseen tullaan tavallisimmin toimenpidepäivän aamuna ja yleensä kotiutua voi saman päivän illalla. Tähystyksestä toipuminen on nopeaa.

Munasarjasyöpäleikkauksen jälkeen nopeaa toipumista tukevat varhainen liikkeelle lähtö ja ravitsemus suun kautta. Mikäli leikkauksessa on jouduttu tekemään suoliavanne, sen hoitamista harjoitellaan leikkauksen jälkeen osastolla avannehoitajan avustuksella.

Patologin tutkittua leikkausnäytteet, vahvistetaan jatkohoitosuunnitelma. Useimmiten hoitoja jatketaan solunsalpaajahoidoin, jotka aloitetaan noin 3-4 viikon kuluttua leikkauksesta.

leikkaushoito; munasarjasyöpä

Kyllä

Päivitetty  22.3.2022