Tietoa parisuhteesta synnytyksen jälkeen

Perheen uusi jäsen saattaa muuttaa parisuhdetta ja vaikuttaa parin seksuaalisuuteen. Parisuhteessa uusien roolien ja suhteiden rakentuminen vaatii aikaa ja kohtaamisia, joskus konfliktejakin.

​Vauvan synnyttyä parisuhteesta tulee perhe, kahdesta tulee kolme. Vanhemmuuteen kasvaminen tapahtuu vähitellen. Parin on tärkeää jakaa toisilleen tunteita ja kokemuksia jäsentääkseen omaa kokemusta ja ymmärtääkseen toisen kokemusta.

On normaalia, että pikkuvauvavaiheessa parisuhde on taka-alalla ja molempien huomio suuntautuu uuteen tulokkaaseen. Vähitellen on hyvä varata aikaa myös kahdenkeskisille suhteille. Toisaalta yhteinen perheaika on merkityksellistä perheen yhteenkuuluvuuden tunteen kehittymisen kannalta. Joskus vauvavaiheessa voi tuntua, että parisuhde on jäänyt aivan huomiotta. Jos näin käy, on hyvä muistella yhdessä, mihin on aikoinaan toisessa ihastunut ja palauttaa mieleen suhteen voimavaroja. Näin saadaan rakennettua uskoa siihen, että hyvät asiat ovat olemassa ja lapsen kasvaessa tulee taas tilaa kahdenkeskisyydelle.

Pohdi kumppanin kanssa

  • Mihin ihastuit toisessa, kun tapasitte?
  • Mistä pidät toisen kanssa olla vanhempi?
  • Mitä odotat kumppaniltasi arjessa?
  • Mitä voit itse tehdä huomioidaksesi tai ilahduttaaksesi toista?

Seksuaalisuus kohtaa muutoksia elämänkaaren aikana. Naisen kannalta yksi merkittävimmistä muutoksista voi olla äidiksi tuleminen. Erilaisten roolien yhdistäminen mielen tasolla vie energiaa ja vaatii totuttelua. Lisäksi tulevat vielä käytännön elämään liittyvät muutokset, joista koituu väistämättä väsymystä ja sekaannusta.

 

Kyllä

Päivitetty  4.11.2020